10 priča postavljenih u kuhinji | BA.centerar.org

10 priča postavljenih u kuhinji

10 priča postavljenih u kuhinji

Svi znaju da je kuhinja je najvažnija prostorija u kući - to je gdje smo došli zajedno sjesti i jesti i kuhati i razgovarati i boriti se i zaljubiti i podizanje naše djece.

Tako da ima smisla samo da je i veliki dio nekog od naših omiljenih knjiga. Evo, deset voljeni priča u kojoj je kuhinja je centralni lik.

"Kao voda za čokoladu"

Kao i Gabriel García Márquez sa umutiti, Laura Esquivel nas poziva u čaroban kuhinju Tita, zauzvrat-of-the-stoljeća meksički žena okrutno prisiljena kuhati vjenčanje banket za svog ljubavnika i njena sestra. Tita dodaje nekoliko dodatnih sastojaka, a rezultati su... Recimo... Transformativni?

"Fried Green Tomatoes na Whistle Stop Cafe"

Možete praktično čuti lijevanog željeza cvrčanje od prve stranice ove Southern-pržene klasični (i jedan od naših omiljenih filmova). A što se tiče borbe hrane ide, to je teško nadmašiti onaj između Idgie i Ruth u kuhinji njihovog kafića: kupine gušenja kroz prste, brašno lete svuda i masti bris čokolade glazuru koja završava niz grudi nezadovoljnih policije šef.

"Blue Plate Special"

Možda znate Kate Christensen za nju nagrađivanih romana. Ali mi smo parcijalne da je 2012 memoarima, koji beleži njen navijanje život kroz niz jela, od granola ona BINGES se kao angsty adolescent na croque-monsieurs ona čini kao au pair u ruralnim Francuske u Butternut-squash juha ona tinja u svom njujorškom stanu kao udobnost nakon razvoda.

SPONZORIRANI: "Učenje o kulturi kroz Cooking"

Kuhinja je srce vašeg doma. Niko ne razumije da bolje od Doris i Ken Richards, koji su usvojili petoro dece - dva twin djevojke iz Sijera Leonea i troje djece iz Vijetnama. Za svoju porodicu, kuhanje je bio način da se uvede dječaka i djevojčica u američkoj kulturi, i obrnuto. U stvari, to je sada Richards porodičnu tradiciju da vijetnamski spring rolls svakog Božića. Pogledajte ovaj videofrom Naš američki Kitchenfilm serije GE da vidi svoju priču.

"The Book of Salt"

Nema sumnje da je Gertrude Stein i Alice B. Toklas su velike dame 20. Stoljeća Pariz ex-pat društva. Ali ovaj ambiciozni roman nas vodi iza kulisa njihovog poznatog sedmični salone - u kuhinju, gdje je gej vijetnamski kuvar konačno pronalazi ljubav i prihvatanje nakon doživotno borbe.

"Julie & Julia"

Šta se dešava kada dosadno ured radnik odluči da spremi svoj put kroz sve Julia djeteta Ovladavanje Umjetnost francusku kuhinju u svojoj maloj Queens stana? Ona štedi njen brak, počinje hrane blog revolucija i dobiva knjigu dogovor koji se pretvara u film u kojem glumi Meryl Streep, naravno. Nije loše za malo boeuf bourguignon!

"Chocolat"

Ovaj roman (i kasnije film u kojem glumi Juliette Binoche) je podjednako slatko i senzualan kao i sama konfekcije. To je priča o Vianne, samohrana majka (quel scandalin poslijeratnom Francuska), koji se kreće u novo naselje sa svojom 6-godišnju kćer i otvara čokoladom. Konzervativni građani su skeptični - dok ne počnu degustaciju poslastica koje izlaze iz Vianne kuhinje.

"Krv, Bones & Butter"

Chef Gabrielle Hamilton je voljena za svoj restoran New York, Prune. Ali ono što je stvarno dolazi na nacionalnoj pozornici je bio njen badass memoarima, u kojem je samouki kuhar govori o pit-roštiljanje janjetina u svom dvorištu kao dijete, čekajući stolova na Coyote Ugly, na čelu kantini u snu daleko kamp i konačno otvara svoje mjesto u East Village.

"Ljubomora"

Naš krajnji djevojka zaljubljena, Nora Ephron, napisao je samo jedan roman - a pritajenom račun razvoda od novinara Carl Bernstein - ali dolazi sa velikim ogovaranja detalji, bolno iskren emocija, pa čak i recepte. Nora izmišljeni alter ego, Rachel je kuvar autor, a kada ju je muž ode, sedam mjeseci trudna, zbog druge žene, ona je, naravno, povlači da je kuhinja u štancujemo slanine hash i pečenje, pitu od limete i sira. Kao i uvijek, Nora, osećamo vas.

"La Cucina"

U srcu Sicilije, mlada žena po imenu Rosa je strastveni o dvije stvari: kuvanje i dječaka Bartolomeo. Ali, avaj, tragedija (ovo je teritorija mafija, na kraju krajeva), slanje Rosa u godine egzila kao bibliotekar u Palermu. Hoće li ikada više kuhati? Jedini put - i uvođenje misterioznog novog čovjeka - će pokazati.

"Kitchen Confidential"

Dok Anthony Bourdain došao, restoran kuhinja je prilično velika misterija za nas obične ljude. Uz svoju prvu knjigu - bestseler i instant klasik - on nas vodi iza kulisa, ne ostavljajući grubo detaljno maštu. Nije za one sa slabim srcem.

Povezane vijesti


Post Umetnost

Ono što tvoja omiljena TV emisija kaže o tebi

Post Umetnost

Ko je tvoj tata: Poznato izdanje

Post Umetnost

Celebi ovog leta vide na Brodveju

Post Umetnost

Porodične stvari

Post Umetnost

Vaš šahovit list 2018

Post Umetnost

10 knjiga dovoljno kratkih da čitaju u jednoj sednici

Post Umetnost

8 načina da provedete ljetne petke u Dalasu

Post Umetnost

16 slavnih slavica

Post Umetnost

Prijateljske razvode u Holivudu

Post Umetnost

Šokantna slava Bridal stil

Post Umetnost

13 smešnih skica o kojima ste zaboravili

Post Umetnost

Razgovor o vodom, mart 23-27, 2018