10 knjiga koje svaka tinejdžerka treba da pročita | BA.centerar.org

10 knjiga koje svaka tinejdžerka treba da pročita

10 knjiga koje svaka tinejdžerka treba da pročita

Biti tinejdžer je čudno i zbunjujuće. Još više tako, mi bismo raspravljati, za djevojčice. Jedna od stvari koja je usthrough tih transformativni godina je bila grupa neverovatnih knjiga koje si pametan i duhovit i osnaživanje kao pakao. To je razlog zašto smo zaokružili ovih deset naslova, od kojih su svi mislimo da treba obavezno štivo za mlade cure na pragu polu-odrasloj dobi.

Cover: Ember; Pozadina: Twenty20

Stargirlby Jerry Spinelli

U tinejdžerskim godinama imaju moć da prisili i najjače, individualistički djevojka u skladu sa standardima društva. Spinelli je osvježavajući 2000 knjiga je priča o Susan, nova djevojka u školi koja ide po Stargirl i odbija da pusti stvari koje čine njen jedinstveni... Na kraju inspirativno ovima oko nje kako bi proslavili stvari koje ih čine različiti, previše.

Kupe knjigu

Cover: Balzer + Bray; Pozadina: Twenty20

Mržnje U Giveby Angie Thomas

Šesnaest-godišnji Starr Carter je zaglavljena između dva svijeta: siromašni zajednici u kojoj živi i bogatih srednjoj školi pohađa. Ovaj čin balansiranja postaje još teže kada je njen djetinjstva najbolji prijatelj ubijen od strane policije pred očima. Inspirisan Black Živi Matter pokreta, Thomas je moćan debi je nepokolebljivu pogled na neke od najznačajnijih pitanja danas suočava naša zemlja, i važan je za čitanje za odrasle i mlade podjednako.

Kupe knjigu

Pokriva: Atheneum Knjige; Pozadina: Twenty20

Forever.by Judy Blume

To je revolucionarna 1975. Godine, ali je i dalje relevantna i danas. Roman Blume je bavi tinejdžerskih seksualnost na način koji je iskren, ali ne i grub ili previše napredne. Kroz iskustvo Catherine viših godina, Blume u osnovi pruža vodič na prvu voli i sve uzbuđenja, konfuzije i, često, slomljenog srca koji ide uz njih.

Kupe knjigu

Pokriva: Random House; Pozadina: Twenty20

Prepby Curtis Sittenfeld

Lee Fiora je pametan, sposoban 14-godišnjak iz Indiana čiji svijet okrenuo naglavačke kad joj je tata opada u elitnom Ault škole u Massachusettsu. Lee se bori da se uklopi u (naročito u svjetlu njenog statusa stipendije u školi gdje novac nije problem), i otkriva da je prihvatanje, čak i kad je dobije, nikada nije stvarno tako velika kao što mislite da će biti.

Kupe knjigu

Cover: Martinje Griffin; Pozadina: Twenty20

Fangirlby Rainbow Rowell

Rowell mogu učiniti ništa loše u našim očima (pisala je jednako odličan Eleanor & Park). Fangirl, objavljen 2013. Godine, slijedi Cath, neugodnu tinejdžeri, kroz svoju prvu godinu fakulteta, gdje je jedina stvar uzimajući joj kroz ventilator fantastike ona opsesivno piše i čita. Bez obzira na interes čitatelja u ventilator FIC (koja Rowell opisuje sa neverovatno precizan detalj), Cath je borba da se prilagodi na život daleko od kuće su prilično univerzalna.

Kupe knjigu

Cover: Back Bay Knjige; Pozadina: Twenty20

I Am Malalaby Malala Yousafzai

Vidjeli 2013 memoara dobitnik 19-godišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Yousafzai (koji je napadnut od strane talibana za nju outspokenness o važnosti obrazovanja djevojčica) je zapanjujuće inspirativna i treba obavezno štivo za svaku mladu osobu kao u prvom licu račun kako, sa strašću i upornošću, svako može promijeniti svijet.

Kupe knjigu

Pokrivaju: Pantheon; Pozadina: Twenty20

Persepolisby Marjane Satrapi

Ovaj grafički memoarima podsjeća Satrapi dolazi starosti u Teheranu, Iran, tokom i nakon Islamske revolucije krajem 1970-ih i ranih 1980-ih. Naizmjenično mračno smiješno i tragično tužan, Satrapi je odlična knjiga humanizira njenoj domovini i pruža fascinantan pogled na to kako daleko drugačiji život za tinejdžerice može biti širom svijeta.

Kupe knjigu

Cover: Vintage; Pozadina: Twenty20

Kuća na Mango Streetby Sandra Cisneros

U ovom neverovatna priča, Esperanza Cordero je mlada Latina odrasta u Chicagu pokušavajući da shvatim kako ona i njena imigrantskih porodica uklapaju u svoju okolinu i svoje nove kulture. Rekao je u nizu lijepih vinjeta u rasponu od smiješno potresne, roman Cisneros je bio hit desetljeća, ali je posebno važno u današnjoj političkoj klimi.

Kupe knjigu

Cover: Sidro; Pozadina: Twenty20

Mačke Eyeby Margaret Atwood

Elaine Risley je kontroverzni slikar koji se vraća u svoj rodni grad u Torontu za retrospektivu njenog rada. Tamo, ona je prisiljena da se suoči sa svojom prošlošću, uključujući i toksične teen prijateljstva i trajne efekte djetinjstva maltretiranja. (FYI:. Atwood The Handmaid je Taleshould biti obavezna lektira, ali bismo preporučujemo uštedu da je za barem na prvoj godini fakulteta)

Kupe knjigu

Cover: Routledge; Pozadina: Twenty20

Feminizam je za Everybodyby zvono kuke

Ovaj kratki, dostupna prajmer na međusektorske feminizam zaslužuje bolje čitanje dugo nakon tinejdžerskim godinama su preko već služi kao jezgrovit prajmer za rodnu ravnopravnost u vrijeme kada djevojke su osjetljivi na mješovite poruke poslane od strane svojih muških vršnjaka, medija i praktično svaki drugom pravcu.

Kupe knjigu

Povezane vijesti


Post Porodica

Psa: Kasniji su novi spavanje

Post Porodica

6 crvenih zastava za traženje prilikom angažovanja dadilja

Post Porodica

5 razloga zašto je majčinstvo smešno neverovatno, prema nauci

Post Porodica

Evo stope za zubu

Post Porodica

Najpopularnija imena beba decenijama

Post Porodica

Pitali smo advokata za razvod braka za savete i bio je fascinantan

Post Porodica

6 neočekivanih načina da vaša porodica bude zdrava

Post Porodica

8 hakova koji samo malo olakšavaju novorođenčetu

Post Porodica

Spavaj sa svojom bebom? Pročitajte za oprezne prednosti i zabrinutosti

Post Porodica

Koji je trodnevni metod treninga?

Post Porodica

Moje dete se zaklinje, šta sada?

Post Porodica

16 stvari koje svaka žena misli u prvom tromesečju