Kako pomoći djetetu koji ima noćne užitke | BA.centerar.org

Kako pomoći djetetu koji ima noćne užitke

Kako pomoći djetetu koji ima noćne užitke

To je 21:00, a ti si samo o gledati još jednu epizodu prije udara u vreću... Kad čujete vrisak ušiju dolazi iz spavaće sobe tvog sina. Vas požurujem za pregled očima tvoj mali tip je širom otvorena, ali on je potpuno zbunjen. Do not panic-evo što trebate znati o noćne more, uključujući i zašto su se dogoditi i što možete učiniti da pomogne.

Ono što je noć terora? Obično se javlja u prvih nekoliko sati u noć (tijekom prelaska na duboki san), noćne more su vrsta poremećaja spavanja koji mogu biti prilično uznemirujuće gledati. "Tokom noći terora, dijete je teško komfora", objašnjava Shelby Harris, Psyd, direktor ponašanja medicine sna na Montefiore zdravstvenog sistema u Njujorku. "Ona može sjediti uspravno, razgovor, ispustio glasan krik ili curdling krvi vrisak, pa čak može kretati ili hodati okolo." I iako može izgledati kao tvoje dijete je budan, oni su zapravo brzo zaspao i da će imati problema pamćenja događaja sutradan. Što znači da je noć terora je zapravo više zastrašujuće za tebe nego za dijete. Fuj.

Koja je razlika između noći terora i noćna mora? Dok noćne more javljaju u prvoj trećini noći, noćne more se uglavnom javljaju u REM spavanja (tj, u drugoj trećini noći). A kad dijete ima noćnu moru, ona se obično sjetiti detalja sna kada probudio i utehu.

Zašto se to događa? Uzrok noćne more nije jasno, ali oni mogu biti izazvan visokom groznice, stres ili nedostatak sna. Tu može biti i genetsku komponentu. "Noć strahote su najčešći u mlađeg školskog uzrasta, ali može trajati u adolescenciji", kaže Harris. I oko 25 posto djece će doživjeti noćne more i / ili noćne more u nekom trenutku. (Ali, ne brinite, većina djece raste od toga.)

Pa šta roditelji mogu učiniti? Smanjiti šanse za noć terora javlja držeći sna pod blokadom (to znači držati na rutinu i ograničavanje slatku hranu i kofein u blizini spavanja). Tokom noći terora, ostanite mirni i ne pokušavaju da tresti ili probuditi vaše dijete. "To može biti primamljivo da razgovaram s vaše dijete tokom noći terora, ali to je zapravo bolje da ne da se uključe u razgovor ili probudi ih, jer to može produžiti događaj u ovom trenutku. Također, budući da je dijete vjerojatno nema sećam noćnog terora (za razliku od noćne more), najbolje je da se ne zadržavamo na to sutradan ", savetuje Harris. Umjesto toga, pobrinite se da njihovo okruženje san je sigurna i čekati s njima preko noći terora da prođe.

Trebam li biti zabrinut? Noćne more su uglavnom ništa za roditelje da brineš, kaže Harris. "Roditelji bi trebali ne biti zabrinuti noćne more svog djeteta ili noćne more, osim ako se često javljaju, ili uzrokovati ozljede ili značajan nedostatak sna." Ako je to slučaj, onda traže pomoć od specijalista sna.

Povezane vijesti


Post Porodica

6 neočekivanih načina da vaša porodica bude zdrava

Post Porodica

15 zdravih Buda čaša čak i djeca će voljeti

Post Porodica

10 poklonskih poklona koje daju nazad (ali su ipak super cool)

Post Porodica

To je zvanično: Evo šta vaš brend kolačića kaže o tebi kao o čovjeku

Post Porodica

Ta žena je rodila u urbi. Očigledno smo morali da je pitamo o tome

Post Porodica

24 načina da se vaša porodica zabavi kada ostave s vama zauvek i jedan dan

Post Porodica

6 razloga zbog kojih se vaše dete ne odmaraju

Post Porodica

5 načina da se više vide fotogena u slikama trudnoće

Post Porodica

7 pametnih načina štednje za bebe

Post Porodica

20 španskih beba imena za dečake koji su Muy bonito

Post Porodica

20 imena beba inspirisana hranom

Post Porodica

50 najpopularnijih imena beba u državi texas