Kako uvesti čvrste materije do bebe (od 4 do 12 meseci) | BA.centerar.org

Kako uvesti čvrste materije do bebe (od 4 do 12 meseci)

Kako uvesti čvrste materije do bebe (od 4 do 12 meseci)

Hrana je jedan od najvećih životnih radosti, a želite podijeliti to sa svojim djetetom ali kada? Kao što mislite o uvođenju čvrste materije u repertoar vaše babe, trebalo bi o tome sa svojim pedijatrom, ali evo opšti vodič za kada je vaš mališan ili gal može početi doživljava neke od kulinarskih svjetskih čuda. Pa, ako možete nazvati pire šargarepe kulinarski čudo.

Twenty20

Rođenja do 4 mjeseca

Raznolikost može biti začin života, ali ne i za novorođenčad. Od rođenja do četiri mjeseca, držite se majčinog mlijeka ili formule, uz obećanje da će još malo ukusa nekoliko mjeseci niz liniju.

Twenty20

4 do 6 mjeseci

Prema American Academy of Pediatrics, vaše dijete je spremna da pokuša čvrstu hranu kada ona može držati glavu gore i sjediti uspravno na stolici, teži najmanje 13 kilograma, može zatvoriti usta oko kašiku i može da se kreće hranu sa prednje strane na stražnjem dijelu usta. Ako vaš mali provjerava van te kutije, to je vrijeme za početak uvođenja pire povrće (kao što su slatki krumpir ili tikvica), pire voće (kao što su jabuke ili banane), pire od mesa (kao što je piletina ili govedina), polutečnih žitarica i male količine nezaslađene jogurt (iako treba izbjegavati kravlje mlijeko do 12 mjeseci), uz majčino mlijeko ili formula.

Twenty20

6 do 8 mjeseci

Sve navedeno, plus još malo pire ili zategnuti povrće i voće (kruške, sos od jabuka, avokado i kuhana dobro šargarepa), pire tofu, pire mahunarke (kao crni pasulj, leblebije, edamame i sočivo) i žitarice željeza utvrđeni (kao što je zob i ječam). Ovo je također dobro vrijeme za početak uvođenja male količine putera od kikirikija ili namirnice koje sadrže fino brušene kikiriki. (Studija na Kraljevskom koledžu u Londonu je utvrđeno da je rano uvođenje mogao kasnije spriječiti alergije na kikiriki u životu.) Plus, još jednom, majčino mlijeko ili formula.

Twenty20

8 do 10 mjeseci

Sada možete dodati male količine mekih, pasterizovano sir i svježi sir, deblji pire povrće (kao što su kuhana mrkva, tikvica, krumpir i slatki krumpir), laku hranu (poput male komadiće kajganu, kuhana dobro krompir, kuhana dobro spirala tjestenine, izbijanje zuba krekere i komadića pecivo) i proteina (male komade mesa, peradi, bez kostiju riba, tofu i kuhana dobro pasulj).

Twenty20

10 do 12 mjeseci

Gore, plus voćni pire ili smanjiti na kockice ili trake; mala, meka-kuvano povrće (kao što su grašak i mrkvu); i kombinacije hrane (kao što su makaroni i sir ili musaku).

Povezane vijesti


Post Porodica

8 stvari koje treba učiniti za vaš brak u prvoj godini života vašeg deteta

Post Porodica

Kako zadržati vašu decu sigurno ovog leta (bez postanja helikopterske mame)

Post Porodica

To su 25 najpametnijih Pasova pasmina, prema nauci

Post Porodica

Ono što tvoja deca omiljena TV emisija kaže o svojoj ličnosti

Post Porodica

Dnevnik za obuku sna

Post Porodica

6 crvenih zastava za traženje prilikom angažovanja dadilja

Post Porodica

6 razloga zašto bi trebali dati djecu zadužbama

Post Porodica

6 savjeta za dobijanje boljeg brava, prema laktacijskom konsultantu

Post Porodica

Moje dete se zaklinje, šta sada?

Post Porodica

12 poklona genija za vašu 10. godišnjicu venčanja

Post Porodica

Kako pomoći djetetu koji ima noćne užitke

Post Porodica

Najbolji pokloni u poslednjem trenutku koje možete i dalje dobiti za svoju djecu