Postoji 6 vrsta igranja u detinjstvu. Koliko se vaše dete učestvuje? | BA.centerar.org

Postoji 6 vrsta igranja u detinjstvu. Koliko se vaše dete učestvuje?

Postoji 6 vrsta igranja u detinjstvu. Koliko se vaše dete učestvuje?

Kada je u pitanju kako vaše dijete igra, ispostavilo se da to nije sve samo zabava i igre. Prema sociolog Mildred Parten Newhall, postoji šest prepoznatljive faze igre iz detinjstva do predškolskog i svaki od njih nudi priliku da vaše dijete naučiti vrijedne lekcije o sebi i svijetu. Upoznavanje sebe sa fazama može vam pomoći da se osjećati ugodno s ponašanje vašeg klinca (Hej, to voz opsesija je normalno!) Plus znaju kako da bolje povežu sa njim ili njom.

Andy445 / Getty Images

Slobodna Play

Ne zaboravite kada nula do dva-godišnjak je bio savršeno sretan sjedi u kutu i igra sa nogama? Iako se ne čini možda kao da radi puno toga, vaš tot je zapravo zauzet uzimanje u svijetu oko sebe (oooh, prsti!) I posmatranje. Slobodna igra je važan korak koji će je postaviti za budućnost (i još aktivni) reprodukcije. Pa možda spasiti one skupe nove igračke za kad je malo više zanima.

Ferrantraite / Getty Images

Solitary Play

Kada vaše dijete je tako u igra da ona ne primjećuje neko drugi, vi ste ušli u samici ili nezavisne fazi predstave, koja obično se pojavljuje oko godina dva i tri. Ovu vrstu igre jako ovisi o djetetu, ali može biti kad vašeg mališana tiho sjedi uz knjigu ili igra sa njegovom omiljenom plišanu igračku. Solitary igru ​​uči djecu kako da se zabave i da bude samodovoljna (plus daje vam dragocjeni trenutak samo za sebe).

Juanmonino / Getty Images

Onlooker play

Ako Lucy gleda druge dece tvoriti slajd 16 puta, ali ne zbog zabave, ne brini za nju socijalnih vještina. Upravo je ušla u fazu posmatrača predstave, koja se često javlja istovremeno u samicu igru ​​i je zapravo bitan prvi korak prema učešću grupe. (Razmislite o tome kao učenje pravila prije nego skakanje u pravu.) Onlooker igrati se obično javlja oko starosti dva i pol do tri i pol.

Asiseeit / Getty Images

Paralelno play

Ćete znati je vaše dijete u ovoj fazi (obično između starosti dva i pol i tri i pol), kada su on i njegovi drugari igraju sa istim igračkama besideeach druge, ali ne i Witheach druge. To ne znači da su Frenemies. U stvari, oni vjerojatno imaju loptu (iako je "moja igračka!" Izljev bijesa je neizbježan-mi). Evo šta on uči: Kako se smenjuju, obratite pažnju na druge i imitiraju ponašanje koje čini korisnim ili zabave.

FatCamera / Getty Images

Asocijativna Play

Ova faza izgleda slično paralelno igra, ali se odlikuje interakcija vašeg djeteta s drugima bez koordinacije (i obično se javlja između tri uzrasta i četiri). Mislim: dvoje dece sede jedan pored drugog izgradnju Lego grad... Ali rade na svoje pojedinačne građevine. Ovo je odlična prilika da se uvede vrijedne vještine kao što su timski rad i komunikaciju. ( "Pogledajte kako svoj toranj uklapa tako lijepo na vrhu tornja Tyler?")

FatCamera / Getty Images

Zadruga play

Kada su deca konačno spreman da se igraju zajedno (obično oko vremena polaska u školu u dobi od četiri ili pet), oni su došli do završne faze Parten teorije. To je kada se tim sportom ili grupa predstava postati mnogo zabavnije (za djecu u igri i za roditelje gledanje). Sada su spremni primijeniti vještine koje su naučili (kao što su druženje, komunikaciju, rješavanje problema i interakciju) u druge dijelove svog života i postati potpuno funkcionalne mini odrasle (dobro, skoro).

Povezane vijesti


Post Porodica

5 načina da porodicu izvadite sa svojih telefona tokom praznika

Post Porodica

13 časova roditeljstva koje smo naučili od Joane dobija instagram

Post Porodica

20 najpopularnijih imena beba u Ilinoisu i šta oni podrazumevaju

Post Porodica

13 imena po imenu poezije

Post Porodica

5 laže o usvajanju, vreme je da prestane da veruje

Post Porodica

7 pametnih načina štednje za bebe

Post Porodica

5 tajni parova koji su neverovatni roditelji

Post Porodica

7 haških dojki koji otežavaju posao

Post Porodica

14 zdravih recepti za desert koji će vaša djeca voleti

Post Porodica

6 tajni hladnih majki

Post Porodica

To je zvanično: Evo šta vaš brend kolačića kaže o tebi kao o čovjeku

Post Porodica

Kako pomoći djetetu koji ima noćne užitke