Time-ini su novi vremenski uslovi | BA.centerar.org

Time-ini su novi vremenski uslovi

Time-ini su novi vremenski uslovi

PSA svima koji se bori s tim kako da disciplinuje malo dijete (aka svako ko je proveo više od sat vremena s malim djetetom): Tu je sve veći konsenzus među roditeljstva stručnjaka koji time-outa-gotovo univerzalna praksa slanja djeteta u njegovu soba (ili na drugi način ga izoluju) da bi mogao da se smiri i razmisli o svom ponašanju ne samo da su potencijalno štetni za djecu, ali i neefikasan. Srećom, tu je noviji, više empatični opciju: To se zove ". Time-u" Pitali smo roditeljstva gurua i klinički psiholog Janeen Haywardto nas provesti kroz ins i outs.

SolStock / Getty Images

PureWow: Pa šta nije u redu sa tajm-auti?

Janeen Hayward: Kada djeca odglume, oni zapravo pokazuju nesposobnost za upravljanje situaciju ili veliki osjećaj sami. To je vjerojatno zbog njihove dobi i činjenice da je dio mozga koji nam pomaže da problem-riješiti ili pauzirati između misli i akcija je u vrlo ranoj fazi razvoja. To može biti zbog nezadovoljene potrebe (glad, spavanje, veza sa roditeljem, itd). Osim toga, to je mit da mislim da djeca sjediti kroz time-out ponavljajući ono što se dogodilo u njihovim glavama, i razmišljajući o tome kako će se stvari rade na drugačiji sljedeći put. Da bi pristupili prefrontalnom korteksu (područje u mozgu odgovoran za izvršnog funkcioniranja), mala djeca prvo treba da bude mirna, opuštena i sposobna da se fokusira. Naizmjenično, ako klinci se stavljaju na time-out i prepušteni sami sebi i njihovim velikim osjećaje, oni mogu početi graditi negativan narativa. Misle: "Nisam dopadljiv", "mama / tata je zla" ili "Ja sam loš momak" Kada djeca osjećaju loše o sebi ili činjenica da su roditelji uznemireni sa njima, njihovo ponašanje u budućnosti će se odraziti ove. Osjećanja, koja postaje začarani krug.

Digitalskillet / Getty Images

PW: Možete li nam pričati preko kako napraviti "Time-In" umjesto toga?

JH: Vreme-u sredstvima pauzu-zajedno-u pregrupirati. Kada su djeca vrlo malo, roditelji bi trebalo da se pridruže svoju djecu u mirnom mjestu i da ih naučiti kako da sebe miran. To bi moglo značiti kaže, "Vidim da si jako uzrujan. Želim da pričam o svojim osećanjima, ali prvo ćemo sjediti ovdje i uzeti duboko / drže za ruke dok se naša tijela su više opušteni i mirni. Ja ću pomoći vi sa ovim velikim osjećaje. " Ako je vaše dijete je tako uznemirena, ona je u stanju da vas čuje, samo sedi u sobi s njom i odvesti duboko, ne govori mnogo, dok je ona mirnija. (Napomena: Ovo može potrajati i do 20 minuta, tako ostati jaka.) Onda, recite joj da dođe sjesti s vama, tako da možete uzeti one duboko zajedno. Nakon što djeca osjećaju smireno i emotivno povezani sa svojim roditelja, rad ili nastava počinje. Dakle, u ovom trenutku možda je pitam za osjećaje koji su uzrokovali da ona odglume ( "Osećao sam ljubomoran da je moja sestra je sve više vaše pažnje, tako da sam je udario"), i pomoći joj da dođe sa način ona može donose bolje odluke u budućnosti ( "Sljedeći put osećam ljubomoran, ja ću pokušati iskoristiti moje riječi umjesto moje ruke").

Vikend Slike Inc./Getty Images

PW: Zašto je to još na snazi ​​za poboljšanje ponašanje djeteta, dugoročno?

JH: Time-ins su posebno efikasne jer uče decu vještine za samostalno mirno i samo-reguliraju. Osim toga, povlačenjem djeca bliže kada su na svom najgorem pokazuje da ste uvijek (uvijek) tu da pomogne. To je imperativ da djeca osjećaju sigurno, mirno i volio bi da shvate vezu između svoje osjećaje i postupke. I razumijevanje ova veza će im pomoći bolje problema riješiti i napraviti pametne odluke niz put.

Povezane vijesti


Post Porodica

7 jednostavnih trikova za snimanje boljih fotografija vaše djece

Post Porodica

Kako smanjiti potlačenje prazničnih poklona bez osećanja kao da se totalno nasmešite

Post Porodica

5 pada trendovi za tots

Post Porodica

Pozivanje svih majki: Evo 7 načina za neprestano kuvanje

Post Porodica

6 razloga zbog kojih se vaše dete ne odmaraju

Post Porodica

10 stvari koje nikad ne radite kada ste na svom drugom detetu

Post Porodica

15 kraljevskih imena beba za vaše najsevernije potomstvo

Post Porodica

8 načina da se maksimalno iskoristite za porodiljsko odsustvo

Post Porodica

4 super-moderna modna pretplata za modne majice

Post Porodica

8 čudesno uradite to sami idejama za papirnu ambalažu za decu

Post Porodica

6 znakova da ste spremni zaustaviti dojenje

Post Porodica

10 vrsta pasulja za pse koje ne čine kijavu