5 pametnih načina ulaganja 1.000 EUR | BA.centerar.org

5 pametnih načina ulaganja 1.000 EUR

5 pametnih načina ulaganja 1.000 EUR

Možda ćete dobiti bonus odmor ili očekuju zdrav povrat poreza početkom iduće godine. Bez obzira na razlog, ako se nađete na drugom kraju neočekivanog siće (recimo, $ 1,000) u, ulaganje kako treba može ozbiljno isplatiti niz cestu. Ali odakle početi? Pitali smo Sallie Krawcheck, izvršni direktor i suosnivač Ellevest (online investiranje savjetnik za žene) za njenim vodstvom.

Twenty20

Isplatiti visoke kamate duga

Uh, kreditne kartice duga i kamatne stope priključen na njega. Krenimo redom: Ako se nađete s dodatnim 1.000 $, ne rade ništa s njim dok ste izbrisani taj račun. Kamatne stope na kreditne kartice danas obično u rasponu 12-22,6 posto. To znači da ako kupite nešto za 1,000 $ na kreditne kartice u sredini tog raspona, to bi moglo koštati više od 1.175 $ da isplati godinu dana kasnije. Jao. Sa druge strane, "dobar" dug kao student ili stambeni kredit-je nešto što može da se fokusira na manje od kamatne stope imaju tendenciju da bude niža (obično oko 4 do 6 posto). Ta vrsta duga je generalno u redu da napusti izvanredne, dok bi vaše redovne isplate na vrijeme.

Jaime Grill / Getty Images

Pokrenuti fond za hitne slučajeve

Dakle, ti si u jasno iz visoke kamate duga, ali stanje na svoj štedni račun je izgleda prilično ispražnjena ili još gore, to je nepostojeći. Razmisli o tome: Verovatno ne želite da punite novu prijenos na kreditnoj kartici, a ne možete platiti stanarinu s plastičnim ako izgubite posao. Vaš hitne fond mora imati vrijedan vašeg take-home plate smotao solidna tri do šest mjeseci. Ako niste počeli ga još, da je $ 1,000 je dobar početak. Ako ga već imate, to je dodatni jastuk.

PeopleImages / Getty Images

Započnite Retirement Account

Naravno, to se oseća godina daleko, ali ako vaša kompanija nudi 401 (k) plan, iskoristiti to-sada. Naravno, možete imati malu količinu izvedeni iz svake plate (što je zapravo savjetuje), ali isto tako može napraviti doprinos na svoj 401 (k) do $ 18.000 za 2016. Ako nisu što doprinose ili " upravo dere "dodatnih 1.000 $ u džepu je savršen način da se stanje na računu penziju do kraja godine.

Touchstone Television

Kick Vaš Retirement Account Up a Notch

Go, ti-you've već doprinosi na svoj 401 (k). Ovaj dodatni $ 1,000 je vaša šansa da bi vaš penziju izgledati Golden Girls od Grey Gardens. Unesite individualnog računa penziju (IRA). Postoje dvije vrste IRA koje možete sami otvoriti: tradicionalna i Roth. Dok svako može doprinijeti tradicionalnom IRA (što je odlična opcija za freelancerima i svakoga bez opcija odlazak u penziju preko svog poslodavca), podobnosti za Roth IRA je baziran na razini prihoda. Onaj koji se odlučite, suština je u tome što vam omogućuje da dodate tisuće dolara godišnje za uštedu penziju ili će Vam pomoći da nadoknaditi izgubljeno vrijeme, ako ste zabrinuti zbog pada kratko u zlatnim godinama. (FYI, možete doprinijeti do 5.500 $ na IRA u 2016. Godini)

Twenty20

Sada Investirajte u svoje ciljeve

OK, ako si Rock Solid u svim oblastima gore, to $ 1,000 je velika odskočna daska ka šta god je sljedeći. Ne samo sačuvati za velike ciljeve-invest u njima. Ti si ih zapravo mogao ostvariti ranije, ali evo ulov: Morate biti udoban sa rizikom. Istorijski, berza vraća u prosjeku više od 9 posto. Naravno, šanse su da nećete vidjeti povratak tako visoko, ali ključno je da investiraju i upravljanje rizikom u isto vrijeme. Razgovarajte sa svojim finansijski savetnik o redovno ulaganja (počevši sa $ 1,000) u raznovrsne proizvode low-cost razmjenu-trguje fondova (ETF). U osnovi, to su dobro raznolik investicije-i puno poput uzajamne fondove ali oni trguju tokom dana kao zaliha. (Oni su također više poreza efikasnije i, u većini slučajeva, imaju niže naknade.) To je bolji dugoročna strategija od igranja zalihe neminovno i može vam pomoći da ulaže navika u odnosu na samo jednom stvar.

Povezane vijesti


Post Novac

7 milionskih novina morate sada da prestanete da verujete

Post Novac

7 Porezne odbitke koje niste znali da možete uzeti

Post Novac

Ovi gradovi u SAD imaju najbolji stambeni fond

Post Novac

6 najboljih saveta za svakodnevnu uštedu

Post Novac

6 kreativnih načina za uštedu novca u februaru

Post Novac

7 načina da izađete iz radne rute

Post Novac

7 stvari koje radite pogrešno kada tražite povišicu

Post Novac

9 poreskih olakšica treba da znaju svaki vlasnici kuće

Post Novac

Kako žena koja ulaže 48k EUR troši svoj novac

Post Novac

10 zbunjujuća objašnjenja o poreskim obrascima

Post Novac

5 grešaka koje možete napraviti kada podnesete svoje poreze

Post Novac

5 stvari vezane za novac koje treba da uradite u septembru