6 hrana (i 1 piće) koja su povezana sa upalom | BA.centerar.org

6 hrana (i 1 piće) koja su povezana sa upalom

6 hrana (i 1 piće) koja su povezana sa upalom

Hej, da li ste znali da postoje dvije vrste upale? Akutna upala je kratkoročni i pomaže tijelu izliječiti sebe i boriti se bolest (kao kada dobijete Papercut ili imate gripu). Zatim, tu je hronična, niskog stepena upale koja je povezana sa zdravstvenog stanja kao što su reumatoidni artritis, psorijaza i Kronova bolest. Jedan od načina da pomogne boriti drugom? Smanji hranu upale promovira. Evo, sedam od najgorih prestupnika.

Twenty20

Soda

Twenty20

Margarin

Rafiniranih ulja za kuhanje (kao što su kukuruz, šafranike, suncokreta i soje) bogate su omega-6 masti. "Za razliku od anti-upalnih omega-3 masne kiseline, omega-6 polinezasićene masti helpactivate upalnih processin tijelo", Zanini nam govori. "Neki unos omega-6 masti neophodne u ishrani, ali problem postoji kada theratio omega-3 i omega-6 fatsbecomes visoke i van ravnoteže." Najbolji omjer omega-6 i omega-3 masne kiseline? 4: 1. Tipičan zapadni dijeta, s druge strane, je bliže 15: 1 omjer (fuj), što nas dovodi u rizik od kardiovaskularnih bolesti. Da bi upala pod kontrolom, zamijeniti biljno ulje za maslinovo ili kokosovo umjesto.

Twenty20

Slanina

Čuli smo da-jaja sa strane hrskavom slaninom je naš vikend go-u. Ali, ako nakon protuupalno dijete, smanji obrađuju i masnom mesu-sadrže više naprednih glikaciju kraj (AGE) proizvoda (tvari koje upala goriva) od mesa poput živine ili divljači. Još bolje? Zamijeniti masne pljeskavice, kobasice i slanina za više omega-3 namirnice bogate kao što su ribe i pasulja.

Twenty20

Kolači

Ako ste nakon protuupalno dijeta, ugljenih hidrata i dalje na meniju (Phew). Ali prema Arthritis Foundation, visokog glikemijskog indeksa namirnica (kao što su bijeli kruh, tjestenina i riža) promovišu izradu naprednog glikaciju kraj (AGE) proizvoda. Šta je kruh ljubavnik da radim? Preskoči rafiniranih ugljenih hidrata i odlučiti za integralne žitarice umjesto.

Twenty20

Šećer

"Višak unos šećera je bio povezan u brojnim studiesto hronične, low-grade upale povećanjem razine upalnih markera CRP u krvi", kaže Zanini. Jao. Ali to dijete nije sve visoke šećer pridonijeti i upaljene gut mikrobiota, povećanje loš LDL holesterol, i težine, koji su svi upalnih stanja u organizmu, Zanini nam govori. Dvostruko fuj. Udovoljite svojim slatko zub sa svježim bobicama ili nekoliko kvadrata tamne čokolade umjesto.

Twenty20

Začin Mixes

Pre-made jelima često prepun soli poznati upala krivac kada se konzumira u velikim količinama. Držite se redovne kuhinjske soli (u umjerenost, naravno) i pokušajte okus hranu sa sušenog bilja (neki, kao što je kurkuma, može čak i pomoći u borbi protiv upala) ili stisak soka od limuna. Smanjiti i možda čak i shvatiti da zapravo likethe okus šparoga sve od sebe. (Čudno, zar ne?)

Povezane vijesti


Post Zdravlje

7 iznenađujuće stvari koje nikada ne bi trebalo da radite pre noći

Post Zdravlje

Ono što naručilac nalaže kada ode u restoran

Post Zdravlje

Kakav ste prijatelj, na osnovu vašeg horoskopskog znaka

Post Zdravlje

8. januara fitnes banci i programi koji bi nas mogli zaustaviti u našim rezolucijama

Post Zdravlje

14 jednostavnih načina da izgubite prazničnu težinu ove nedelje

Post Zdravlje

Pravi razlog zbog čega nokti nastavljaju da se razdvajaju

Post Zdravlje

7 načina za stvaranje 8 sati spavanja

Post Zdravlje

Razmišljate li da idete Keto? Nemojte početi bez čitanja ovih savjeta

Post Zdravlje

5 načina da se vaše zdravlje zadrži tokom praznika

Post Zdravlje

7 stvari koje treba učiniti u nedjelju kako bi srušili sedmicu u budućnosti

Post Zdravlje

Evo kako 14 profesionalaca na treningu ostanu motivisani kada žele preskočiti teretanu

Post Zdravlje

9 jednostavnih načina da se bavite samopomoćom kada svet poludi