6 naučno dokazanih načina da se osećaju bolje oko kraćih dana | BA.centerar.org

6 naučno dokazanih načina da se osećaju bolje oko kraćih dana

6 naučno dokazanih načina da se osećaju bolje oko kraćih dana

Tamniji dana dobiti te? Nama. Sezonski afektivni poremećaj (SAD) je vrsta depresije koja je izazvana promjena u doba, i to utječe na otprilike 5 percentof odraslih Amerikanaca. Te "zimske blues" označeni su osjećaji tuge, smanjen nivo energije, problemi sa spavanjem i promjene u apetitu, između ostalih simptoma. Ali dobra vijest: ne morate čekati do proljeća do početi osjećati kao sebe još jednom. Evo šest istraživanje koje podržava načine da se osjećaju bolje što prije.

Rocky89 / Getty Images    

Investirati u Light Therapy Box

Bez sunca? Nema problema. Ovi pametni uređaji mogu biti vrlo efikasan za smanjenje SAD symptomsby dajući off jakom svjetlu to je oko 100 puta jača nego što je uobičajeno unutrašnje rasvjete. Doktori preporučuju sjedi ispred kutija za 30 minuta dnevno da pomogne pobijediti zime blues (držite oči otvorene, ali ne gledajte direktno u nju), po mogućnosti u jutarnjim satima. Razgovarajte sa svojim lekarom o kojoj dobiti jedan ili kupiti online (samo pazite da ima izlaznu snagu od 10.000 luksa ili više i ne koristi UV zrake).

EHStock / Getty Images    

Naći vremena da ostvare

Vi već znate da je dobar za vaš struk rad, ali je nedavno Australian studyfound da redovno vežbanje može igrati rukom u sprečavanju slučajevima budućih depresije. A istraživači kažu da to ne mora biti intenzivnog treninga, ni. Pokušajte ide za brza šetnja svaki dan ili udaranje svoj lokalni yoga studio nekoliko puta tjedno.

Twenty20  

Pokušajte Aromaterapija

Umjesto da se budim u Ponavljaju buke alarm pametnog telefona, probajte zore simulator. To stvara svjetlost koja se postepeno povećava (oponašajući sunce) koji bi mogli pomoći onima koji pate od sezonskih simptoma depresije. To je u skladu sa ruskog istraživača, koji je utvrdio da zora simulatori su efikasan kao svjetlo terapija za osobe sa blagim SAD. (Ali, hm, možda postaviti backup alarm, za svaki slučaj.)

Diego_cervo / Getty Images

Up Your Vitamin D

Nedostatak sunca znači manje prilika za vaše tijelo da upiju vitamina D-i istraživanju objavljenom u časopisu Medical Hypothesesfound link na sezonski afektivni poremećaj. Rjesenje? Pop dodatak. Studija objavljena u Nutrientsfound da su ljudi koji su vitamin D vidio značajan napredak u svojim simptoma depresije.

G-stockstudio / Getty Images

Pričaj o tome

Ne trpe u tišini-Ako se osećate plava, naći nekoga možete razgovarati. Studija objavljena u Psychiatryfound da kognitivno bihevioralna terapija (oblik razgovora terapija) je bio isto toliko efikasan kao svjetlo terapija u lečenju SAD. Dakle, ako vitamina D i svoj verni lampa ne pomažu, podesite sastanak sa svojim lekarom ili terapeut da porazgovaramo o tome čim možete.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

8 načina da vaše jutarnje rutine učinite opuštenijim

Post Zdravlje

Dve ptice, jedan kamen: Otišli smo Jogging sa našim terapeutom

Post Zdravlje

9 jednostavnih načina da se bavite samopomoćom kada svet poludi

Post Zdravlje

Najbolje vežbe da radite ako ste lijeni

Post Zdravlje

17 načina da se uklopi u 2018

Post Zdravlje

7 načina da se obrišete nekoliko minuta od vaše jutarnje rutine

Post Zdravlje

7 mitova kontrole rađanja nikada ne biste trebali vjerovati

Post Zdravlje

Prema 7 najboljih hranilaca za upale, prema nutricionistu

Post Zdravlje

Kako da se spavate kada se probudite u 2 a.m

Post Zdravlje

24 stvari koje razumete ako uvek morate pišati

Post Zdravlje

9 Najvažniji potreba za svakog New Yorker-a, kada ona napusti ceo dan

Post Zdravlje

5 načina na koji ste bili nezavisni, bez obzira na to