Hatha? Ashtanga? Evo svakog tipa joge, objašnjeno | BA.centerar.org

Hatha? Ashtanga? Evo svakog tipa joge, objašnjeno

Hatha? Ashtanga? Evo svakog tipa joge, objašnjeno

Birajući savršen par treninga tajice je dovoljno teško, a kamoli pokušava odgonetnuti razlika između Ashtanga i Vinyasa. Mi smo pokrili. Ovdje ćemo razbiti devet od najpopularnijih vrsta joge. Pročitajte više sada, tako da možete dobiti vaše omon s povjerenjem. (Zato što udu u Bikram klasu kada ste mislili ste radili restorativni sesija je suprotno od opuštajuće.) Namaste.

Alexandra Iakovleva / Getty Images

Hatha Koristeći niz položaja (asana), tehnike disanja (pranayama) i meditacije (dyana), hatha joga je dizajniran kako bi se uskladila tijelo i opustiti um. Ako to zvuči kao svaki joge ste ikada napravili, to je zato što hatha je sveobuhvatni pojam koji se odnosi na mnoge vrste moderne joge. (Zbunjujuće, znamo). Ali ako vidite hatha klase na rasporedu vašeg studija, očekujemo blagi sjednice sa osnovnim joga poza i vježbe disanja.

AshtangaA brzom i izazovna joge koja prati šest nivoa sekvenci koje povećavaju u teškoćama-finalnoj seriji (Sthira Bhaga) je namijenjen za vrlo napredne samo studenti (mislim lukav backbends i ruku salda). Ashtanga je sličan vinyasa (u oba praksi svaki pokret je povezan dah), osim da se isti poze su uvijek prakticira u istom redoslijedu. Imate li prijatelja koji ne misli da joga može biti ozbiljan trening? Odvedi je na ovaj fizički zahtjevan klase. Ona će se znojio joj stražnjica off.

Fizkes / Getty Images

VinyasaFor ljudi koji se lako dosadno i mrze rutinu, probajte ovaj fluid praksu. U vinyasa, nastavnici su slobodni da inkorporira različite elemente joge i dovesti studente da glatko prelazak iz jedne predstavljati na drugu, često sa muzikom u pozadini. To je slično u intenzitet Ashtanga, ali razlika je u tome ne postoje dva Vinyasa klase su isti.

BikramIf dobijanje znojav je tvoja stvar, onda Bikram je za vas. Raditi svoj put kroz 26 poze u 105 stupnjeva topline i 40 vlažnost posto. Nastava proteklih 90 minuta i zagovornici kažu da je toplota pomaže da izbaci toksine iz tijela i omogućava fleksibilnije pokreta. Top savjet: Ne zaboravi da hidratizira.

KundaliniAn intenzivan i duhovne joga sadrži ponavljaju položaja (krije), tehnike disanja (kao alternativni nosnicu disanja), uzvikujući, pjevanje i meditacija. Kundalini jogiji tradicionalno nose bijele i prakse kako bi se probudi energija zmija (kundalini) u organizmu, što dovodi do veće stanje sreće, zdravlja i svijesti.

Microgen / Getty Images

IyengarMeticulous vrste će uživati ​​Iyengarove pažnju na ispravan poravnanje, što se postiže kroz upotrebu rekvizita kao što su blokovi, deke, pojasevi i podupiračima. Nadimak "namještaj joga", ova praksa je prikladan za sve nivoe i uzraste, i fokusira se na namjernom pokreta i pravilnog položaja.

Restorative Cilj je da se opustite tijelo i um. Zvuči, zar ne? Oh, to je. Izveden iz Iyengar joge, rekviziti i ovdje se koristi (kao što su jastuci, chairsand deke) sa pasivnim poze koje se obično drže pet minuta ili više. Ne bismo ići toliko daleko da ga zovu nap vrijeme za odrasle, ali to je prilično prokleto blizu.

Mikolette / Getty Images

PrenatalTailored prema trudnice, prenatalna joga može biti odličan način da se protežu i ojačati mišiće kako bi podržali sve veći trbuh. Praktičari će voditi trudnice kroz niz sigurnih poze i tehnike disanja, često sa fokusom na dna karlice, stopala i donjeg dijela leđa. (To je i zabavan način da upoznate druge mame.)

YinAlso poznat kao taoistički joga, ovaj meditativna praksa ima za cilj da dopuni brže kreće stilova kao što su Ashtanga. Yin joga poze su pasivni i održao nekoliko minuta, s naglaskom na pristup dubokog tkiva (poput vijenaca) i zajedničkih područja. Razmišljajte o ovome kao lijep način da se protežu bilo kakve upale mišića nakon intenzivnog sjednice teretanu.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Kako se bolje osećati u ovom trenutku koristeći eterična ulja

Post Zdravlje

12 načina da se izgubi težina bez brojanja kalorija

Post Zdravlje

9 naučno dokazanih načina da bude sretnija osoba

Post Zdravlje

12 ludih stvari koje se dese vašem telu kad ste trudni

Post Zdravlje

25 načina pomoći u podršci žrtvama požara u sjevernom zalivu

Post Zdravlje

Hey, sleepyhead: Evo 5 najboljih proizvoda za pomoć u spavanju

Post Zdravlje

6 jednostavnih načina izbjegavanja kasnih noći

Post Zdravlje

11 znaci da je tvoje dete možda genije

Post Zdravlje

5 mitova o jogi koja jednostavno nisu istinita

Post Zdravlje

5 stvari koje nikad ne smete reći prijateljici sa depresijom

Post Zdravlje

3 načina da ojačate svoj brak u decembru

Post Zdravlje

Ovaj brz trik može pomoći vašoj viziji