Loš PMS? Treba da jedete za lutealnu fazu. Evo kako | BA.centerar.org

Loš PMS? Treba da jedete za lutealnu fazu. Evo kako

Loš PMS? Treba da jedete za lutealnu fazu. Evo kako

Sve dame sa strašnim PMS, podignite ruke. Mi smo tu za vas, i dolazimo imajući neki intel željeli smo da smo naučili prije mnogo godina. Tako da znate o svom ciklusu (duh), ali da li ste čuli za specifične dio svog ciklusa poznat kao "lutealna faza"? Nas ni. Nakon pričajući s Alisa Vitti, nutricionista i najprodavaniji autor WomanCode, saznali smo zašto je ova faza je tako važno i kako jesti određene namirnice u ovom periodu može napraviti PMS mnogo lakše upravljati. Evo slom.

Osnove prvi. Šta je ovo tzv lutealna faza? Kao što je objašnjeno od strane Vitti, to je deset do 12 dana prije nego što počnete menstruacije. Aka to vrijeme vi PMS-ing. To je zato što je došlo do ovulacije, a vaše tijelo je priprema kroz izgradnju estrogena i progesterona u sluznice materice. Kada nisi trudna, estrogena i smanjenje progesterona koncentracije.

U redu, pa zašto bi želite da "jede" svoj lutealna faza? Znaš one žudnje, loše raspoloženje, akne i druge simptome vam pripisuju PMS? Vitti objašnjava da oni stereotipni zamke su signalizirajući da je vaš odnos estrogena progesterona i drugih mikronutrijenata su iz ravnoteže. Ali ako proaktivno jesti za njegu vaše tijelo sa mikronutrijenata treba vaše tijelo, možete zapravo izbjeći tipične PMS simptoma.

Najbolje vijesti ikada. Pa šta magičnu hranu trebali jesti tokom lutealne faze?

Slanutak: veliki izvor B6, koji pomaže sa proizvodnjom progesterona jer nizak nivo može značiti stresa i period pitanja.

Kelj i zeleniš: Svi Brassica porodice zelenila (ali posebno Kale) sadrže indol-3-karbinol, moćan hormon balanser koji pomaže u sprečavanju estrogena dominaciju.

Kokos jogurt: Probiotici i puno dobrih masti su i raspoloženje za stabilizaciju i osujetiti PMS za hranom. (Psst: Vitti je fave je Anita Creamline kokosa jogurt.)

Slatki krumpir: Bogat vitaminom A, oni pomažu jetri razbiti višak estrogena, izbalansirati nivo šećera u krvi i vaše raspoloženje.

Bone čorba: Fantastičan izvor elektrolita magnezija i kalcija, koji će spriječiti glavobolje, migrene i fuzzy-vrtoglavica koja može doći sa PMS.

Hit nam loše vijesti. Koja hrana trebamo izbjeći?

Kofein: On odbacuje svoj cijeli endokrini sistem, igra sa svojim šećera u krvi i nivo kortizola. To također može pogoršati sklonost organizma da proizvodi ciste, tako da je posebno loša vijest za žene sa PCOS, funkcionalnim ciste na jajnicima, endometrioze, mioma i fibrocističnih grudi.

Soja: Prerađeni soja (kao što su sojino mlijeko, soja meso, soja sir, soja jogurt) može dovesti do estrogen neravnoteže, posebno među ženama koje su osjetljive na fitoestrogeni.

Bela krompira: skrobaste namirnica ponašaju kao šećer i može dovesti do razine šećera u krvi na spike i srušiti brzo. To može u konačnici utjecati na plodnost i da li vaše tijelo je u stanju da redovno ovulaciju.

Pesticida-laden i GMO hrana: Zdravo, sintetički hormoni. Definitivno nešto što želite izbjeći dok vašeg tela koje se bave vlastitim hormonalnim krize.

Veštačkih zaslađivača: Kao pravi šećer, oni također mogu uzrokovati šećera u krvi šiljci i padova. Također, glikozida u pojedinim zaslađivači mogu biti ovulacija inhibira.

Feeling malo preopterećeni? Idi svojim tempom. Još bolje, preuzmite Vitti je MyFLO appor pokrenuti časopis hrane, tako da možete pratiti kako vaše tijelo reagira na različite namirnice tokom lutealne faze. Sada idi po njih, ti hormon uravnotežen ratnik!

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Ništa vam ne govori o tome da ste trudni

Post Zdravlje

Francuzi su otkrili postpartalni tretman

Post Zdravlje

5 najboljih lica koja možete dobiti u Dalasu za sjajnu kožu 2018

Post Zdravlje

5 načina da ponedjeljke sisate manje

Post Zdravlje

8 mitova o zajedničkoj koncepciji

Post Zdravlje

4 stvari koje ne treba nikad reći prijateljici koji je izgubila posao

Post Zdravlje

Kako da se spavate kada se probudite u 2 a.m

Post Zdravlje

8 stvari koje se mogu dogoditi ako probate celu dijetu

Post Zdravlje

5 načina na koji ste negativni, a da ne shvatite

Post Zdravlje

Jeste li 5 komada pite juče? Uradi ovo

Post Zdravlje

Tačno koji ukus LaCroix pije, prema vašem horoskopskom znaku

Post Zdravlje

7 običnih alergijskih mita, uništenih