Odnos 5: 1 i još 7 naučno dokazanih načina za bolji odnos | BA.centerar.org

Odnos 5: 1 i još 7 naučno dokazanih načina za bolji odnos

Odnos 5: 1 i još 7 naučno dokazanih načina za bolji odnos

Ljubav je strpljiva, ljubav je vrsta, naravno. Ali to treba truda i malo znanja da bi i vi i vaš tako sretan i zadovoljan na duge staze. Zato smo se okrenuli nekim pametan istraživača i naučnika za osam savjeta koji su dokazali da se odnose posljednji.

Twenty20

Budite Five Times Nicer

Natrag u 1970, Dr. John Gottman i njegova istraživanja saradnicima tražio parove za rješavanje sukoba u njihov odnos za 15 minuta, dok su gledali na. Nakon studija trake i praćenje s parovima devet godina kasnije, oni su bili u stanju da predvide koje bi parovi i dalje biti zajedno i koji bi se razvede sa preciznošću preko 90 posto. Kako? Oni tvrde da je razlika između sretni i nesretni odnose svodi na odnos pozitivnih do negativnih interakcija, odnosno 00:55. Dakle, za svaku negativnu interakciju tokom sukoba, sretan brak ima pet (ili više) pozitivnih interakcija. "Kada je [parova u sretan brak] govorimo o nešto važno", kaže dr Gottman, "mogu se raspravljaju, ali su i smeje i zadirkivanja i postoje znaci naklonosti jer su napravili emocionalne veze."

DGLimages / Getty Images

Dijeliti Chores

Ovaj je ne-brainer za svakoga ko je ikada'iveli, ali tu je zapravo neki podaci da napravite ga. Prema jednoj Pew Research ankete, dijele kućne poslove zauzima treće mjesto u važnosti na listi od devet pitanja u vezi sa uspješnim brakovima (nakon vjernost i dobar seks). Dobar stat imati pri ruci sljedeći put svoj SO žali istovar mašinu.

Portra / Getty Images

Post Manje na društvenim mrežama

Shvatili smo, ti si u ljubavi i želite sve svoje 843 "prijatelja" da to znaju. Međutim, prema researchersfrom Haverford College, više nesigurno neko osjećaj u vezi onda je vjerovatnije da su za objavljivanje na društvenim mrežama za neku vrstu validacije. Jao. Hej, svakako objaviti divan ugriz od vas dvojice na odmoru, ali ako vi (ili vaš partner) se oversharing na internetu o svom odnosu, a zatim uzeti možda pogled na ono što se zaista događa između vas dvoje.

Twenty20

I spusti slušalicu

Vi već znate da phubbing (koji je kurtalisanje neko sa telefona) je loše za vaš odnos, ali kako o borbi putem SMS poruke? Jedan studyfrom Brigham Young University otkrili da parovi koji se izvini ili pokušavaju da rade svoje razlike putem SMS poruke liječi prijave višim nivoima nesreće. Popravak? Razgovarajte kroz naporan stvari licem u lice, umjesto toga. (Potpuno prihvatljivo za slanje brzo "Žao mi je", tekst na svoj SO za male stvari, iako, kao što je jeo zadnji kolačić.)

Geber86 / Getty Images

Se zahvaljuje

Na početku vaše veze, vi izlila svaki put kada te tako doveo jutarnju šalicu kave, ali sada jedva primijetiti kada se pojavi na noćnom ormariću. Svako voli da osjećaju cijenjena, ali biti u dugoročnoj vezi može značiti početka snimanja jedni druge zdravo za gotovo. Studija objavljena u časopisu Personal Relationshipsfound da zahvalnost je ključ za zdrav i uspješan brak. U stvari, istraživači su otkrili da je jednostavan čin rekavši redovno "hvala" sa svojim partnerom može biti dovoljno snažan da zaštiti razvod sklonost jednog bračnog para.

Twenty20

Imaju seks jednom nedeljno

Pa, evo nešto ludo. Istraživači sa Dartmouth College i University of Warwick u Englandestimated da povećanje seksualne aktivnosti od jednom mjesečno do jednom nedeljno je ekvivalentan iznosu od sreće generira plaćeni dodatnih $ 50.000 godišnje. Wowza.

Twenty20

Biti prvak vašeg partnera

Fascinantna studija objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychologyfound da je način parovi reagiraju jedni drugima dobre vijesti-ni uzbuđenja, ponos ili indifference- je od vitalnog značaja za dugotrajan odnos. A vijest ne mora biti o velike stvari, ili (recimo, promocija vaše SO-a). Da li je vaš partner tuku svoje plivanje rekord od tri sekunde? Visoka pet, sve do kraja.

Twenty20

Probajte nove stvari

Studije pokazuju da coupleswho probati nove stvari zajedno redovno su sretniji u odnosima. To je zato što nova iskustva aktivirati sistem nagrađivanja u mozgu, plavi sa feel-good kemikalija poput dopamina i norepinefrina. Dakle, umjesto potrošnje izlazak na svoj uobičajeni restoran, zašto ne pokušati ide na koncert ili na ples? Ubrzam stvari da sve bude stabilan.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

8 lakih zdravstvenih haka možete započeti odmah

Post Zdravlje

7 odličnih skokova u roku od 2 sata od SF-a (nije potreban automobil)

Post Zdravlje

Vježbe koje su zaista loše za vas

Post Zdravlje

11 načina da se osjećate srećnije u ovom trenutku

Post Zdravlje

6 genijalnih trikova za bolje spavanje

Post Zdravlje

9 naučno dokazanih načina da bude sretnija osoba

Post Zdravlje

8 saveta za upravljanje vremenom za ljude koji se uvek odlažu

Post Zdravlje

5 stvari koje svaka trudnica treba da radi kada leti

Post Zdravlje

5 stvari koje treba da kažete vašem partneru svakog dana

Post Zdravlje

7 mitova o spavanju koji su totalni b.s

Post Zdravlje

7 mitova veze koji moraju proći kroz prozor

Post Zdravlje

11 stvari koje ćete uraditi sa svojim najboljim prijateljem ove godine